Informace TJ Sokol Černiv ke spojení s FK Libochovice

Konec sezóny se blíží a bohužel, tak jak to v dnešní společnosti bývá, šíří se mezi lidmi spousty nepravd, dohadů a lží! Bohužel a vnímám to asi jako naše selhání, jsme veřejnosti neposkytli veškeré klíčové informace. Ty bychom se pokusili shrnout v tomto textu.


V první řadě musíme jít trošku časovou osou dozadu… náš klub na stejné koncové hraně balancoval při poslední sestupové sezóně v krajské B třídě! Tenkrát se klub „zachránil“ díky klukům z končícího Terezína, konkrétně Tomáš Uličný, Jirka Podařil, Petr Hesko, Šimon Baran a Vašek Černý. Bez nich bychom sotva dohráli jarní část soutěže. Od té doby jak jistě víte klub bojoval na špičce soutěže a vždy bojoval o postup zpět do krajské soutěže. Bohužel se to vždy o nějaký kousek nepovedlo. Bohužel pro náš klub, Terezín se vrátil zpět na fotbalovou mapu a my jsme tušili, že to bude pro nás složité kluky tady udržet, ještě když se nedařilo postoupit. Hned na první dobrou se v rozjetém ročníku (zima 2023) rozhodl odejít Šimon Baran, následoval ho pak později Tomáš Uličný.


Neusnuli jsme na vavřínech a dál jsme chtěli do klubu přivádět kvalitní kluky, kteří by nás někam posunuli. Přišel Vašek Cíl, Vráťa a David Laubové, vrátil se Mára Šilhan po zranění, zkoušel se vrátit po zranění Martin Prágl ml. A vše vypadalo dobře… až do začátku aktuálního ročníku. Do přípravy nás šlo nějakých 17. Podzimní část jsme tak relativně odehráli počtově dobře, ale postupem času vidíte v jakém stavu náš tým je. Nejprve se na začátku sezóny musel z pracovních povinností omluvit Pavel Vít.


Zimní příprava pak ale přinesla zlom a sešup na současný stav, který není vůbec dobrý! Pavel Vít, který už mohl chodit si přivodil zádové zranění a s fotbalem má asi nadobro konec (nyní chodí jen z toho důvodu že nás je opravdu málo). Vašek Cíl se rozhodl odejít do Lovosic. Martin Prágl se opět zranil a jeho tělo mu ještě dnes nedovoluje se pořádně vrátit. Mára Šilhan si přivodil další zranění kolene a tím i delší rekonvalescenci! Aby toho nebylo málo Jirka Podařil přestoupil týden před mistráky zpět do Terezína a Vráťa Laube prostě skončil s tím že ho aktuálně fotbal nenaplňuje ( to bylo v zimě 2023) Samy dobře umíte počítat.. ze 17 lidí je najednou 11. Na soustředění padl verdikt od zbývajících „Terezínských“ kluků, že se po sezóně vrátí zpět do Terezína a Zděněk Bovška taktéž ohlásil konec aktivní kariéry. Roman Lubas projevil taktéž přání skončit na takové úrovni a chce hrát už jen pro radost méně výkonnostní soutěž. Nemůžeme se mu divit!
Celé vedení to stálo spousty času, volání, sms a domluv o nových hráčích, ale bohužel se povedlo přivést akorát Lukáše Laina. Nikoho jiného se nepovedlo zlanařit. Hráči v dospělém fotbale prostě aktuálně na amatérské úrovni chybí a v problémech je aktuálně spousta klubů.
Když si toto dobře započítáte, i kdybychom přihlásili 3 nebo 4 třídu nedali bychom dohromady schopný tým, který by soutěž odehrál bez nějaké ostudy, že někam nepřijede nebo, nebo že hraje v 9 a podobně. Celé jaro řešíme co s fotbalem dál, nikdo z nás nechce aby se v Černivě fotbal již nehrál a tím se přesouváme k tomu jak se to celé událo!

Asi je nyní už každému jasné, že jediná cesta, jak by se fotbal mohl v Černivě hrát i v příští sezóně, byla spojit síly s nějakým sousedním týmem. Interně jsme se začali bavit o tom, koho případně oslovit a jak by to celé mohlo vypadat. První kritérium bylo, aby to celé nějak dávalo smysl! Když se podíváme po okolí, hlasy fanoušků aktuálně říkají proč jste se nespojili s Úpohlavama? Řečnická otázka, co by to Černivu nebo Upohlavům přineslo? Vznikl by jeden tým a hrálo by se na jednom stadionu … vznikali by tak třenice kde by se mělo hrát a na jednom nebo druhém stadionu by se třeba hrálo ob 3 týdny. To přece nedává smysl. Podívejme se dále, Radovesice … mají A i B tým. To by také nedávalo smysl. Čížkovice by do toho nešli. Další kritérium pro volbu byl potenciál týmu, který by byl i do budoucna. Řešili jsme spolupráci s Lukavcem. Tam by to bylo možná průchozí ale vidle nám do celého „projektu“ hodil legislativní fakt, že pokud bychom chtěli jít formou tzv Sdruženého oddílu, nemohli bychom utvořit Btým, který by na jednom s hřišť hrál. Opět by tak vznikla patová situace a třenice kde se bude vlastně hrát a kde nehrát.

Bavili jsme se tedy v rámci aktuálního výboru ve složení Tomáš Chodura, Marcel Týce st. Jirka Lubas a Míra Prágl jak a zda tedy něco pro záchranu fotbalu v Černivě uděláme. Potenciál jako jediný byl v Libochovicích. Mladý tým s dorostem a dostatečně větší hráčskou základnou pro možnost vytvoření B týmu který tak bude většinou hrát svá utkání v Černivě! Tuto variantu jsme si tedy odsouhlasili ve výboru jednotně. Poté následovali pohovory s hráči. A v rámci kabiny se vše také pečlivě komunikovalo, při hlasování byly všichni pro až na jeden hlas který byl nerozhodný! Když jsme tedy měli mandát od všech, kterých se to týká, začali jsme situaci řešit. Bohužel jak jsem zmiňoval narazili jsme na legislativní stopku v podobě sdruženého oddílu a zákazu mít druhý tým ve stejné kategorii. To běžel začátek dubna. Běželo několik jednání se zástupci fotbalové asociace, kde jsme pořád legislativně naráželi na neprostupnou zeď. Poslední a zároveň jediná možná legislativně přípustná varianta pro příští sezónu, tak byla převést hráče pod hlavičku FK Libochovice a vše dokumentačně musel schválit výkonný výbor FAČR v Praze do konce dubna. Nad všemi převedenými hráči má Sokol Černiv dále 100% kontrolu!
Při jednáních bylo dohodnuto, že si dáme příští sezónu, jakožto zkušební období! Pokud spolupráce bude fungovat a podaří se nastartovat něco nového v dobrém slova smyslu, budeme jednat dál o změně jména klubu atd. podobně, jako to udělalo před lety FK Litoměřicko. Toto je však legislativně a časově náročná disciplína a čas nám ukáže, zda se do toho pustíme!


Pokud se spolupráce nezdaří a nebude to fungovat, po sezóně se naše cesty rozejdou, kluci se budou registrovat zpět pod hlavičku Sokola Černiv a my budeme řešit, abychom dali dohromady nějak tým na nějakou soutěž nebo fotbal v nejhorší variantě (kterou si nechceme nikdo z nás připustit) v Černivě skončí!


Chápeme a dobře si uvědomuje, že především pro starší generaci bývalých hráčů a fanoušků, je toto spojení velice kontroverzní a jsou z toho notně rozladění, nicméně všechno zlé je pro něco dobré a my věříme, že se za toto rozhodnutí nebudeme muset stydět!


S pokorou k fanouškům TJ Sokol Černiv zs

0 0 votes
Article Rating